Sernik królewski jest moim pierwszym sernikiem który piekłam..Jest smaczny i zawsze sie udaje..U mnie w domu często gości 🙂 ..
Sernik królewski czyli z kakaową kruszonką 🙂
Produkty:
kruszonka
500 g mąki
200 g masła
200 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyzki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa serowa :
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
6 jajek
200 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańcza
sok z pomarańcza
1 budyń śmietankowy lub waniliowy ,można w zamian dać 2 łyżki maki ziemniaczanej/
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej..
Wykonanie:
kruszonka
Do przesianej mąki dodajemy kakao,cukier ,proszek do pieczenia pokrojone masło śmietanę oraz jajko.Ciasto zagniatamy i szybko wyrobiamy (najszybciej w malakserze). Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folią spożywczą, spłaszczamy i dzielimy na 2 części, wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.
masa serowa:
Masło wraz z cukrem ucieramy na jednolitą masę ,jajka rozdzielamy i dodajemy po jednym żółtku oraz łyżkę sera aż do wykorzystania wszystkich produktów..Dodajemy ,budyń oraz sok i otartą skórkę z pomarańcza..Na koniec z odrobiną soli ubijamy białko ,które delikatnie mieszamy z masą serową..
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy jedną część kruszonki.dajemy masę serową i na wierzch ścieramy resztę kruszonki..
Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić..
Formularz komentarzy: