Zapomniane u mnie danie .Wczoraj postanowiłam zrobić i nie zawiodłam się .Wyszło po prostu przepyszne .Risotto nie jest skomplikowanym daniem .niemniej wymaga ciągłego mieszania .Zaangażowałam moich panów i nie było aż tak źle 🙂 .W domu zawsze jest ryż .a resztę można improwizować 🙂 .
Składniki: porcja na 1 osobę.
1/3 szklanki ryżu
3-4 grzyby u mnie podgrzybki ale mogą ostatecznie być pieczarki
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
1/4 szklanki pokrojonej cukkini
1/4 papryki
trochę imbiru suszonego
3 gałązki tymianku lub suszonego
papryka ostra
sól.pieprz do smaku
3/4 szklanki bulionu warzywnego /ciepłego,ja pozostawiam na małym ogniu/
olej lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Na rozgrzany tłuszcz dajemy pokroją cebulę.przesmażamy.Wsypuje ryż i przesmażam 1 minutę aż stanie się przeźroczysty,solimy . Wlewamy część bulionu tak by pokryło ryż .mieszamy .Wrzucamy pozostałe ,pokrojone warzywa oraz czosnek przeciśnięty przez wyciskacz.Wlewamy następną część wywaru cały czas mieszając.Dodajemy pozostałe przyprawy oraz resztę bulionu cały czas mieszając.Sprawdzamy miękkość ryżu oraz smak/u mnie musi być zawsze pikantny ale to indywidualna sprawa.