Spis treści
1. Wigilia
2. Wielkanoc
3. Ostatki, zapusty
4. Środa Popielcowa
5. Święto Marcińskie
6. Domówka, imieniny, urodziny, Sylwester itp.
Wigilia
(Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne (bezmięsne) i powinno być na stole dwanaście dań.)
- Karp w galarecie smażony
- Karp w galarecie
- Szczupak w sosie koperkowym (ta ryba królowała w Wigilię do XX wieku)
- Lin smażony w śmietanie (ta ryba królowała w Wigilię w dawnej Polsce)
- Ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Ryba smażona z warzywami
- Dorsz marynowany w maśle i rozmarynie
- Dorsz smażony w galarecie
- Śledzie w sosie pomidorowym
- Piernik
- Pierniczki
- Zakwas z buraków
- Uszka tradycyjne do barszczu
- Zupa grzybowa z francuskimi kluskami
- Zupa grzybowa wegetariańska
- Łazanki wegetariańskie
- Krokiety z papryką i pieczarkami
- Kompot z suszonych owoców
- Różne serniki (Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie)
- Ciasto śnieżny puch (Nie jest to może tradycyjna potrawa na te święta ale, że w nazwie tej potrawy jest śnieg a śnieg według mnie i myślę, że też według innych dodaje uroku tym świętom to może przyjmie się w te Święta 🙂 )
Wielkanoc
(W Wielkanoc spotykamy się w gronie bliskich osób. Śniadanie wielkanocne rozpoczyna się od jedzenia potraw, które były w święconce wielkanocnej (w koszyczku powinny się znaleźć: sól, jajko, chleb, wędlina, chrzan i baranek z masła). Święconka symbolizuje zdrowie, płodność, szczęście i dobrobyt.)
- Jajka w majonezie – kurczaki
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Zobacz też inne przepisy z naszego bloga na jajka
- Kiełbasa biała surowa domowa
- Biała kiełbasa pieczona z cebulą i miodem
- Wędzonki
- Pasztet domowy tradycyjny
- Pasztet z gęsi domowej roboty
- Sałatka chrzanowa
- Sałatka z szynką i ananasem
- Sałatka z tuńczykiem
- Babka piaskowa
- Zobacz też inne przepisy z naszego bloga na babki
- Ciasteczka na Wielkanoc
Ostatki, zapusty (lud. mięsopust, śląs. kozelek)
(Są to ostatnie dni karnawału zaczynające się w tłusty czwartek, a kończące się zawsze we wtorek, zwany w Polsce „śledzikiem” [w Wielkopolsce jest to tzw. „podkoziołek”].)
- Pączki z lukrem i bez
- Pączki na spirytusie z konfiturą
- Chrusty z bananami
- Chrusty / faworki na smalcu
- Oponki z bananami
- Oponki z pomarańczą
- Oponki ze skórką oraz sokiem z cytryny
- Racuchy drożdżowe dyniowe
- Racuchy drożdżowe na maślance
- Racuchy z jabłkami polane syropem klonowym
- Racuchy drożdżowe z owocem
- Racuchy drożdżowe z konfiturą
Środa Popielcowa (Popielec)
(W kalendarzu katolickim pierwszy dzień wielkiego postu, przypadający na 46 dni kalendarzowych przed Wielkanocą. Tego dnia obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych [od 14. roku życia] i post ścisły [między 18. a 60. rokiem życia].)
Święto Marcińskie
(Świąteczny dzień obchodów religijnych obchodzony 11 listopada.)
Domówka, imieniny, urodziny, Sylwester itp.
(czyli coś do wódeczki 🙂 – o ile ktoś jest jej zwolennikiem)
- Śledzie w zalewie octowej
- Śledzie w sosie pomidorowym
- Śledzie w sosie musztardowym
- Ogórki kiszone w słoikach
- Ogórki konserwowe sprawdzony przepis
- Ogórki konserwowe kanapkowe
- Jaja w sosie tatarskim
- Jajka faszerowane z rzodkiewką i szczypiorkiem
- Zobacz też inne przepisy na jajka
- Bigos tradycyjny
- Bigos staropolski
- Kliknij i zobacz różne sałatki
- Kliknij i zobacz kategorię „Przystawki”