Pomidorową zupę każdy zna i zapewne każdy gotuje..Ja proponuje zupę w nieco innej odsłonie taka jakami smakuje czyli moja subiektywna ocena 🙂 ..
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 /3 selera
1/2 białej częsci pora
1/2 litra soku pomidorowego
1 cebula drobno pokrojona
1/2 cebuli przypalona na gazie
1 kostka bulionu warzywnego
2 łyżki masła
pieprz ziarnisty 6-8 szt
2 liścia laurowe
ziele angielskie 4-5 szt
3 łyżki śmietany
150 g makaronu..
1/2 pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Warzywa obieramy..kroimy według upodobań..Wkładamy do garnka u mnie 3 litrowy. dodajemy sól.pieprz .ziele angielskie i liść laurowy oraz kostkę bulionową.zalewamy wodą ..i wstawiamy na bardzo mały ogień gotujemy 20 minut..w między czasie wrzucamy opalaną cebulkę.Następnie dodajemy makaron i gotujemy razem następne 10 minut .Drugą cebulę kroimy w kostkę ..Przesmażamy na maśle aż do zeszklenia..wlewamy do tego sok z pomidorów ..chwilę razem przesmażając..Przelewamy o wywaru..przegotowujemy..Zaprawiamy zahartowaną śmietaną ..Posypujemy pokrojoną natką pietruszki..Można także dodać świeży koperek..
Formularz komentarzy: