Sezon na jagody w pełni ,polecam placek z tymi owocami..jest przepyszny i zawsze wychodzi 🙂
Produkty:
1 litr jagód
1,5 kostki masła
1 śmietana 18 %
6 jajek
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
wszystkie produkty w temperaturze pokojowej-bardzo ważne!!!!!!!!
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem aż bedzie 'strzelało”/ja ucieram wszelkie ciasto ręcznie w makutrze/ ,dodajemy po jednym żółtku,następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian ze śmietaną..Na koniec ubitą pianę z białek ,delikatnie mieszamy łopatką..aż do połaczenia sie wszystkich produktów..
Wylewamy ciasto na blachę 40x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia..
Kładziemy na to wcześniej opłukane i odsączone jagody..Posypujemy kruszonką/przepis podany oddzielnie/..
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut..proszę niemniej zawsze sprawdzić drewnianą szpatułką czy ciasto jest już upieczone..
przesypujemy cukrem pudrem lub polewamy białą polewą..
U mnie w domu taki rodzaj placka zawsze chętnie zjadany 🙂 ..
Formularz komentarzy: