Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną pizze
PRODUKTY: DLA 3 OSÓB
Składniki:
3 SZKLANKI MAKI
1 SZKLANKA PRZEGOTOWANEJ LETNIEJ WODY
4 ŁYZKI OLEJU
8 GR DROŻDŻY
1 ŁYŻECZKA SOLI
1/2 ŁYŻECZKI CUKRU
2 CEBULE
PÓŁ CZERWONEJ PAPRYKI
20 DAG PIECZAREK
PIEPRZ,PAPRYKA OSTRA
10 DAG SERA ŻÓŁTEGO
10 DAG KIEŁBASY
OLEJ DO SMAŻENIA + ODROBINA MASŁA
WYKONANIE:
CEBULĘ KROIMY W PIÓRKA.PAPRYKĘ ORAZ PIECZARKI W PLASTRY..PODSMAŻAMY CEBULĘ NA OLEJU NA ZŁOTY KOLOR.DODAJEMY PIECZARKI ORAZ PAPRYKĘ .SMAŻYMY JESZCZE CHWILKĘ DODAJEMY SÓL,PIEPRZ ORAZ PAPRYKĘ OSTRĄ DO SMAKU..
MĄKĘ PRZESIEWAMY DO MISKI ,DROŻDŻE ROZRABIAMY Z CUKREM DODAJEMY DO MĄKI.OLEJ,SÓL WODĘ I WYRABIAMY CIASTO AŻ STWORZY JEDNOLITĄ PULCHNĄ MASĘ.ODSTAWIAMY NA 10 MINUT..
ROZKŁADAMY NA BLACHE PŁYTKĄ TAKA TYPOWĄ Z PIEKARNIKA.NAKŁADAMY NA WIERZCH WCZEŚNIEJ USMAŻONE PRODUKTY.POSYPUJEMY POCIĘTYM LUB Z TARTYM SEREM.
PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 180 STOPNI 25 MINUT..
PODAJEMY Z KETCHUPEM LUB SOSEM CZOSNKOWYM..
CIEKAWOSTKI:
Pizza pochodzi ze starożytnego Egiptu.tam powstawały pierwowzory tego dania.Był to rodzaj okragłego placka który służył do wyzywienie ludności.Pieczono je w specjalnych mocna nagrzanych piecach..
Historycy uważają ze także w starozytnej Grecji było podawane coś w rodzaju pizzy .Podawany był posmarowany oliwą ,czosnkiem oraz posypany ziołami.
W Europie zaczeto podawać włoskim biedakom od XVI wieku .Dopiero od XVII wieku po odkryciach Kolumba zaczęła doceniać pizzę klasa wyższa.Przede wszystkim za sprawą pomidorów ,które zaczęto sprowadzać z Ameryki i dodawać do pizzy.
Przełomową data jest 1899 r za sprawa królowej Małgorzaty z dynastii Sabaudzkiej ,która postanowiła odwiedzić Rafała Esposito.najbardziej znana osoba w Neapolu w przyrządzaniu pizzy.Przygotował pizze w barwach włoskiej flagi i na jej cześć nazwał „Margherita”
Formularz komentarzy: