Przedstawiam Wam przepis na pierogi ruskie..Podstawą jest dobry biały ser i tyle 🙂
Składniki:
3 kostki sera białego
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
smalec ze skwarkami
1 kg maki pszennej
masło sklarowane około 100 g lub oliwa
sól. pieprz
Sposób wykonania:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie.. nastepnie ziemniaki oraz ser przeciskamy przez praskę.cebulę drobno kroimy i smażymy na smalcu aż bedzie złocista .wlewamy do farszu dodajemy sól oraz pieprz/muszą być pikantne ale nie za ostre/..
Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy tłuszcz ,sól oraz gorącą szklankę wody /na tyle ile wytrzyma sie przy wyrabianiu ciasta../im bardziej gorąca tym lepiej/.wyrabiamy ciasto najlepiej rękoma do uzyskania jednolitej ,pulchnej konsystencji ..
Ciasto wałkujemy na stolnicy ..nakładamy farsz i specjalnym wyciskaczem /może być ostatecznie szklanka/
wyciskamy pierogi../Z takiej ilości wychodzi około 55 pierogów/.
Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. wyciągamy i polewamy przetopionym smalcem ze skwarkami..
WERSJA DLA WEGETARIAN..ZAMIAST SMALCU MOŻNA WYKORZYSTAĆ SKLAROWANE MASŁO..
UWIELBIAM RUSKIE PIEROGI.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO
Kilka słów z Wikipedii o pierogach ruskich
Pierogi ruskie, pierogi galicyjskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.
źródło: pl.wikipedia.org
Formularz komentarzy: