pieczeń z łopatki wieprzowej

Opublikował/ła

w dniu

Kategoria:

DSC_1538
Polecam przepis na pieczeń z łopatki wieprzowej:

Produkty:
1.5 kg łopatki bez kości
5 ząbków czosnku
papryka ostra i słodka,pieprz świeżo zmielony.,tymianek
sól
sos sojowy
olej

Wykonanie:
Przyprawy z solą dokładnie mieszamy..tn.1 łyżka papryki słodkiej,pieprzu,tymianku oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki z dwoma łyżkami sosu sojowego oraz 1/2 szklanki oleju ,
Opłukane i wysuszone mięso nakłuwamy nożem i w otwory wkładamy 1/3 ząbka czosnku..szpikujemy mięso na całej powierzchni..nacieramy przyprawami z solą oraz sosem sojowym i olejemy..
Wkładamy do miski,przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 h, obracając od czasu do czasu .by na całej powierzchni mięso równomiernie przeniknęło marynatą..
Wykładamy mieso ,godzinę przed pieczeniem,by nabrało temperatury pokojowej..
Nagrzewamy piekarnik do 200 stonki i pieczemy przez około 15-20 minut przewracamy na drugi „boczek” 🙂
i pieczemy analogiczną ilość czasu..Nastepnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni nastawiając piekarnik na 1.5 h..podlewamy wytworzonym sosem oraz wodą w celu póżniejszego wykonania sosu..

Podajemy z ziemniakami oraz surówkami..

Formularz komentarzy:



UgotujmyCos.pl