Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne pączki
Składniki:
1 kg mąki
10 dag drozdży
15 dag cukru
1/2 l mleka
7 żółtek+ 1 jajko
szczypta soli
10 dag masła
1 kieliszek spirytusu
sok i skórka z cytryny
skórka pomarańczowa
25 dag cukru pudru
1-1 1/2 kg smalcu ewentualnie może być olej
40 dag marmulady najsmaczniejsze z rózy ale można zastapić innymi
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do miski metalowej .Tłuszcz w miedzy czasie stopić na małym ogniu w rondlu..
Zrobić rozczyn z roztartych drożdży z jedną łyżeczką cukru + 20 dag mąki i podgrzanym mlekiem./rozczyn powinien mieć gęstość śmietany/. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia..Utrzeć jajko i żółtka z cukrem,wlać do mąki dodać wyrośnięty rozczyn sok z cytryny oraz otartą skórke. reszte podgrzanego mleka,szczypte soli oraz spirytus.
Wyrobić ciasto aż bedzie gładkie,lśniace ,będzie odstawać od reki a na powierzchni będą pokazywąć sie pęcherzyki powietrza. Wlewać po troche tłuszcz jeszcze troche wyrabiać ciasto..przesypać mąka odstawić do wyrośniecia.
Następnie wybierać łyzką porcje ciasta .rozgnieść na reku i w srodek łyżeczką nakładać konfiturę.
Zlepić dokładnie ,formować kulki kłaśc zlepieniem na spód na posypaną mąką deska., przykryć ścierka .pozostawić do wyrośnięcia..Rozgrzać tłuszcz .Sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany wrzucić kawałek ciasta,gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz sie zarumieni można smażyć. Gdy pączki zarumienią sie z jednej strony nalezy obrócić je. wykładamy na reczniki papierowe staranie odsączając.Gdy będą wszystkie gotowe.wykonujemy polewę.
najprostsza jaka może być.kube cukru pudru ,kilka kropel cytryny i goraca woda. wodę nalezy dolewć bardzo ostrożnie małymi kroplami osiągając odpowiednia konsystencję. nastepnie polewamy nimi pączki o obsypujemy skórkami z pomarańczy..
Jak ktoś chce prostszy wariant mozna po prostu opróczyć cukrem pudrem..
Zyczę Wszystkim smacznego w tłusty czwartek 🙂
Formularz komentarzy: