Polecam przepis na makaron z sosem śmietanowo – pieczarkowym z tymiankiem i bazylią..
Produkty:
makaron
1 1/2 szklanki mleka
150g sera żółtego
trochę szynki pokrojonej w kostkę/niekoniecznie/ i pieczarek pociętych w cienkie plasterki
50 ml gęstej śmietany
1 łyżka mąki
½ kostki rosołowej drobiowej lub łyżeczka wegety
bazylia i tymianek
Wykonanie:
Makaron ugotować. Na patelni podsmażyć pieczarki i szynkę. Zetrzeć ser. Podgrzać mleko i do ciepłego dodać ser, mieszać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać pół kostki drobiowej i mieszać, aż się rozpuścić. Dodać podsmażone pieczarki i szynkę a na koniec śmietanę połączoną z mąką. Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia. Dodać bazylię i tymianek.
Makaron polać sosem. Przed podaniem można jeszcze dodatkowo posypać parmezanem.
Życzę smacznego 🙂
Formularz komentarzy: