Polecam przepis na Malibu własnej roboty 🙂 ..Już dawno miałam ochotę na spróbowanie przepisu..Na pewno zagości u mnie od tej pory w barku na stałe 🙂
Składniki:
200 g wiórek kokosowych
1 szklanka spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Wykonanie
Wiórki kokosowe wkładamy do słoiczka zalewamy spirytusem i szczelnie zakręcamy.
Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum 3 dni jednak im dłużej stoi tym jest lepsze.. Przecedzamy wiórki ,które możemy wykorzystać do wypieków..
Mieszamy mleka ze sobą , dodajemy spirytus i miksujemy. Malibu przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce.Gotowe do spożycia ..
Na zdrowie !!!
Kilka słów z Wikipedii o Malibu
Historia Malibu rozpoczyna się na Barbados, wyspie położonej na Morzu Karaibskim w archipelagu Małych Antyli. Tamtejsza ludność zajmowała się produkcją rumu od połowy XVII wieku. Rum wytwarzany był z melasy, która powstawała jako produkt uboczny przy przeróbce trzciny cukrowej, dlatego destylarnie umiejscowione były przy jej plantacjach. W 1893 roku niemieccy bracia Stades założyli na Barbados The West Indies Distillery destylarnię, której celem był eksport rumu do Niemiec, to właśnie w niej w wyniku połączenia karaibskiego rumu i ekstraktu kokosowego powstało Malibu. Początkowo firma The Twelve Island of Shipping Company dystrybuowała Malibu na wyspach Antyli ale cieszyło się ono tak ogromnym powodzeniem, że wkrótce jego sława obiegła cały świat i kokosowy likier zyskał status międzynarodowego alkoholu. W ostatnich latach produkt Malibu otrzymał wiele prestiżowych wyróżnień; w latach 2003 – 2005 była to nagroda The Impact Magazine ‘Hot Brand’, a w roku 2006 Malibu uhonorowano za umacnianie marki i okrzyknięte zostało ikoną rynku.
źródło: pl.wikipedia.org