Przestawiam lemon curd ..Jest to cytrynowa baza którą można stosować do różnego rodzaju kremów w pucharkach ciast nadzienie do kruchych babeczek i ciastek wielkanocnych..Np z serkiem mascarpone bedzie wyśmienity dodatek do naleśników.
PRODUKTY:
2 JAJKA
2 CYTRYNY
110 G CUKRU
70 G MASŁA
WYKONANIE:
Z umytych i OSUSZONYCH cytryn ŚCIERAMY SKÓRKĘ A CYTRYNĘ WYCISKAMY.WSZYSTKO PRZEKŁADAMY DO METALOWEJ MISKI ,DODAJEMY CUKIER I JAJA .RÓZGĄ ROZKŁOCAMY JAJA W RAZ Z CYTRYNĄ I SOKIEM ORAZ CUKREM.DODAJEMY MASŁO POKROJONE W KOSTKĘ.DO GARNKA wlewamy TROCHĘ WODY ALE TAKĄ ILOŚĆ BY NIE DOTYKAŁA DNA MISKI.NA GARNEK NAKŁADAMY MISKĘ .CAŁOŚC OGRZEWAMY .MIESZAJĄC TRZEPACZKĄ.NAJPIERW MASŁO SIE ROZTOPI I POWSTANIE JEDNOLITA MASA.MASĘ CAŁY CZAS TRZYMAĆ NA GARNKU Z WODĄ MIESZAJĄC RÓZGĄ AŻ ZGĘSTNIEJE I BEDZIE MIAŁA KONSYSTENCJĘ BUDYNIU/OKOŁO 15 MINUT/.MOŻNA KREM PRZEŁOŻYĆ DO SŁOIKA I WSTAWIĆ DO LODÓWKI.PRZECHOWYWAĆ DO DWÓCH TYGODNI.
Formularz komentarzy: