Polecam przepis na krem do tortów i ciast..
Produkty:
1 1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 soku z cytryny
Wykonanie:
Masło rozkręcamy w makutrze i odstawiamy na bok..cukier wsypujemy do garnka i wlewamy 3-4 łyżki wody..gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając..aż do momentu ,gdy będą sie wytwarzały „piOrka”tz.wczesniej z drutu należy wykonać oczko ..i sprawdzać co jakiś czas cukier czy jest juz odpowiedni.wkładamy oczko do gotującego cukru wyciągamy i dmuchamy.jeżeli tworzą sie piórka syrop jest gotowy..w między czasie musimy ubić białko i ten goracy syrop po troche wlewamy do ubitego białka mieszając najlepiej rózgą..wykonujemy tą czynnośc aż do wykorzystania całego syropu cukrowego..Wkładamy do wody i ubijamy aż białko wystygnie jeżeli chcemy mieć krem o smaku cytrynowym dodajemy wyciśniętą cytrynę i dokładnie mieszamy..Do masła dodajemy żółtka i rozkręcamy..następnie dodajemy po łyżce masy białkowej ,aż do momentu wyczerpania..Teraz możemy dodawać smaki w jakim chcieliśmy by był krem..
PS.jeżeli cukier nam sie zbyt scukrzy dolewamy odrobinę wody i ponownie mieszamy..