Kompot z dyni pamiętałam tylko taki jak robiono w moim domu z octem. a że nie lubie octu postanowiłam zrobić inaczej i wiecie co wyszedł przepyszny..Jak ktoś chce wersję tańszą zawsze może cytrynę zastąpić octem lub kwaskiem cytrynowym a cukier ciemny jasnym ale to już nie będzie to..
Składniki:
1.5 kg dyni -pokrojonej w kostkę .wcale nie drobną 🙂
4 duże jabłka pokrojone ze skórą tylko pozbawione nasion
1 cm imbiru\
2 cytryny /sok wyciśnięty z nich/
1 szklanka cukru
6 gożdzików
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Do garnka 28 cm /u mnie taki na rosół/ Wrzucam dynie i jabłka ..dodaje cukier goździki oraz imbir..wlewam wody / cały garnek..przegotowuje .wlewamy sok z cytryny oraz cynamon..mieszam..odstawiam do wystudzenia ..
Pychota zapewniam 🙂