Karp w galarecie danie nie tylko na Wigilię .U mnie mój mąż na to danie zawsze czeka najbardziej 🙂
Produkty
1 karp (ok. 1,2 kg)
1/2 pęczka włoszczyzny/marchew,pietruszka,selera i pora/
sok z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
2 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1/2 pęczka natki
sól
Wykonanie:
Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do garna, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Karpia podzielić na dzwonka. Włozyć do gotujących warzyw , gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka delikatnie wyjąć z garnka , ułożyć na półmisku, ostudzić.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.
P.S Zdjęcie później
Formularz komentarzy: