Jak ugotować jajko na miękko.? Niby proste a jednak nie każdy potrafi. To najlepszy sposób, aby ugotować idealne jajko na miękko z płynnym żółtkiem. Tą metodą gotowania otrzymacie idealne jajko na miękko czyli płynne w środku ale ze ściętym białkiem. Nigdy już nie będziecie pytać, jak ugotować jajko na miękko.
Ten przepis na jajko na miękko rozwiąże raz na zawsze problem przegotowanych jajek. Nie będziecie więcej pytać jak jajko ugotować by było miękkie.
Wykonanie:
Jajka wyjmuję na kilka minut przed gotowaniem. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Nalewam wodę do garnka i zagotowuję. Ciepłe jajko kładę na łyżce do zupy. Ważne: woda musi się cały czas gotować w garnku, więc ilość wody trzeba dobrać do ilości przygotowywanych jajek. Gdy gotuję 5 jajek wkładam je delikatnie łyżką do 2 litów gotującej się wody! Trzymam na gazie dokładnie 3,5 minuty (jajka rozmiar S), 4 minut ( jajka rozmiar M), 5 – 5,5 minuty (jajka rozmiar L). Wyjmuję łyżką i delikatnie schładzam aby zatrzymać proces gotowania.
I mamy idealne jajko na miękko gotowe!
Formularz komentarzy: