U mnie w domu ciasto czekoladowe zawsze chętnie zjadane..a że dostałam worek gruszek musiałam je wykorzystać..Zrobiłam smaczny placek ..Polecam serdecznie
SKŁADNIKI:
tortownica fi 26 cm..
5 łyżek kakao Wedla
10 dag cukru+ 10 dag cukru do ucierania
1. 1/2 szklanki kremówki
200 g masła
3 jajka
26 DAG MĄKI PSZENNEJ/2 szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia+ 1 łyżeczka sody oczyszczonej..
gruszki
polewa :
1 czekolada deserowa Wedla
4 łyżki śmietany kremówki
WYKONANIE:
DO RONDLA WLEWAMY ŚMIETANĘ 10 DAG CUKRU I KAKAO.UBIJAMY RÓZGĄ .WSTAWIAMY NA PALNIK I CAŁY CZAS MIESZAJĄC ZAGOTOWUJEMY.WSTAWIAMY DO ZIMNIEJ WODY wystudzamy mieszając rózgą..
MASŁO UCIERAMY Z CUKREM NA gładką masę / AŻ ZACZNIE STRZELAĆ/. DODAJEMY PO JEDNYM JAJKU.NASTĘPNIE WSYPUJEMY PO TROCHĘ MĄKI WYMIESZANEJ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I SODA..
WLEWAMY po trochę wystudzoną masę cały czas mieszając .DO CAŁKOWITEGO POŁĄCZENIA SIĘ .
Na dno formy układamy obrane i pokrojone na połówki gruszki /ja dałam dwa poziomy.Zalewamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 50 minut.tzn suchości patyka..
Po wystudzeniu..wykonujemy polewę..do miski łamiemy czekoladę i dajemy kremówkę ..stawiamy na garnek z wodą i oprowadzamy do roztopienia się czekolady oraz połączenia ze śmietaną mieszając rózgą..
Polewamy ciasto …Można posypać wiórkami kokosowymi..Takie ciasto przechowywane w lodówce zachowuje świeżość do 14 dni..