Polecam bardzo smaczny ciasto czekoladowe .Ciekawe jest to w tym cieście .że może być przetrzymywane w lodówce nawet do 14 dni..Jest wilgotne i posiada specyficzny smak..Dla mnie bomba 🙂 ..Robie od wielu lat kilka razy w roku..Polecam serdecznie 🙂
SKŁADNIKI:
3 łyżki kakao
10 DAG CUKRU+10 dag cukru o masła
3/4 SZKLANKI KREMÓWKI
12,5 DAG MASŁA
3 JAJA
17,5 DAG MĄKI PSZENNEJ
1 łyżeczka proszku do pieczenia+ 1 łyżeczka sody oczyszczonej..
WYKONANIE:
DO RONDLA WLEWAMY ŚMIETANĘ 10 DAG CUKRU I KAKAO.UBIJAMY RÓZGĄ .WSTAWIAMY NA PALNIK I CAŁY CZAS MIESZAJĄC ZAGOTOWUJEMY.WSTAWIAMY DO ZIMNIEJ WODY WYSTUDZAJĄC .
MASŁO UCIERAMY Z CUKREM NA GŁADKIE AŻ ZACZNIE STRZELAĆ.DODAJEMY PO JEDNYM JAJKU.NASTĘPNIE WSYPUJEMY PO TROCHĘ MĄKI WYMIESZANEJ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I SODA..
I WLEWAMY WYSTUDZONĄ MASĘ .DO CAŁKOWITEGO POŁĄCZENIA SIĘ Z MASŁEM..
CIASTO PRZELEWAMY DO PRZYGOTOWANEJ FORMY WYSMAROWANEJ MASŁEM I OBSYPANEJ MĄKĄ.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 170 STOPNI 50 MINUT.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ ..POLEWAMY NIĄ SCHŁODZONY PLACEK ,POSYPUJEMY WIÓRKAMI KOKOSOWYMI.WSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 3-4 H.JEŻELI CIASTO ZAWINIEMY SZCZELNIE W FOLIE MOŻE BYC PRZECHOWYWANE DO 14 DNI..IM STARSZE TYM WILGOTNIEJSZE I SMACZNIEJSZE..
Formularz komentarzy: