Polecam szybkie .nieskomplikowane w wykonaniu ciasto bounty..Przede wszystkim dla smakoszy kokosu.
Składniki:
biszkopt : tortownica fi 26 cm
5 jajek
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku o pieczenia
2 łyżki kakao
5 łyżek oliwy
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Jajka: rozdzielmy żółtka od białek.Z białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno..dodajemy po jednym jajku i po trochę cukru..Ubijamy do rozpuszczenia cukru.Mąkę.kakao oraz proszek mieszamy dokładnie w misce .łączymy razem delikatnie plastikową łyżką .Na końcu dodajemy olej mieszając delikatnie niemniej do połączenia wszystkich składników..Wlewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut..
Masa:
1000 ml mleka
8 łyżek kaszy manny
300 g masła
200 g cukru
400 g wiórków kokosowych
sok z jednej cytryny
Wykonanie masy:
Mleko zagotowujemy. Dodajemy kaszę manną i masło, ciągle mieszając. Dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Ja na końcu dodałam sok z cytryny by masa nie była zbyt słodka./ale to zależy jakie ciasto Państwo preferujecie/..Gotową, gorącą masę wylewamy na zimne ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Polewa:
200 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany słodkiej 30%
Wykonanie polewy:
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Po rozpuszczeniu i wymieszaniu . wylewamy na masę kokosową..