chleb pszenny własnego wypieku

Opublikował/ła

w dniu

Kategoria:

2015-04-13 18.55.29
2015-04-13 19.29.12

PRODUKTY:
3 szklanki pszennej mąki 480
1 i 1/2 dag świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 szklanka (250 ml) wody o temperaturze pokojowej

WYKONANIE:

Do miski wsypujemy mąkę i drożdże ,które rozkruszamy rękoma.Wlewamy wodę i łączymy razem drewnianą łyżką.Ciasto powinno być dość gęste..Przykrywamy naturalną ściereczką i odstawiamy na 12-18 h.Do zimnego piekarnika wstawiamy garnek 20 -22 cm/żeliwny lub naczynie żaro/.nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z garnkiem przez 10 minut..
Wyciągamy garnek i wkładamy do niego ciasto ,przykrywamy ,wstawiamy do piekarnika na 25 minut.Ściągamy pokrywę pozostawiamy ciasto na następne 25 minut..zmniejszając temperaturę do 200 stopni..
Po wyciągnięciu nożem tępą stroną odcinamy od ścian garnka .odstawiamy na drewnianej desce do wystygnięcia..

Życzę smacznego 🙂
Proszę nie zazdrościć mi zapachu tylko sami spróbujcie jakie to proste ..

System ocen – uruchomiony około stycznia 2025

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Na razie brak głosów. Oceń ten post jako pierwszy.

Formularz komentarzy:



UgotujmyCos.pl