Uwielbiam bób.robię go na kilka sposobów ,ten z dodatkiem czosnku wychodzi wyśmienicie.Spróbujcie i oceńcie sami 🙂
Składniki:
1 kg bobu
3 litry wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
½ pęczka koperku
1 łyżka oleju lub masła
ponadto:
2 łyzki masła
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Zagotowuję wodę w garnku. Gdy wrze, wsypuję sól, cukier, olej lub masło, wkładam koper, mieszam i przekładam bób.
Bób gotuję bez pokrywki, od zagotowania od 2-20 minut. Wyławiaj co chwilę po 2 ziarnka bobu i próbuj, czy taka konsystencja pasuje Tobie najbardziej. Wysypujemy na sito lekko przelewam zimną wodą i po wystudzeniu ,obieram ze skórki.
Na patelni rozgrzewam masło dodaje czosnek ,który przesmażam .proszę uważać by się nie przypalił. Wkładam bób i chwilkę razem przesmażam delikatnie mieszając..
Formularz komentarzy: