Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną babkę
PRODUKTY:NA 2 BABKI
Składniki:
300 G MASŁA
300 G CUKRU
SZCZYPTA SOLI
8 JAJEK
6 ŁYŻECZEK KAWY ROZPUSZCZALNEJ
OTARTA SKÓRKA Z POMARAŃCZA
600 G MĄKI PSZENNEJ
3 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
100 G GORZKIEJ CZEKOLADY
200 ML ŚMIETANY
200 G DŻEMU BRZOSKWINIOWEGO
POLEWA CZEKOLADOWA
WYKONANIE:
CZEKOLADĘ ŚCIERAMY NA TARCE ORAZ SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY.ŻÓŁTKA ODDZIELAMY OD BIAŁEK.ŻOŁTKA UCIERAMY Z KAWĄ DO MOMENTU CAŁKOWITEGO ROZPUSZCZENIA.MASŁO DOSYĆ MIĘKKIE UCIERAMY Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ.DODAJEMY PO TROCHĘ JAJKA Z KAWĄ.NASTEPNIE STARTĄ CZEKOLADĘ I SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ.PRZESIANĄ MĄKĘ ŁACZYMY Z PROSZKIEM DO PIECZENIA.
WSYPUJEMY PO TROCHĘ DO MASY I DELIKATNIE MIESZAMY .W MIEDZY CZASIE DO MASY DODAJEMY ŚMIETANĘ.CAŁY CZAS MIESZAJĄC.UBIJAMY BIAŁKA Z ODROBINĄ SOLI NA SZTYWNĄ PIANĘ DODAJEMY DO MASY DELIKATNIE MIESZAJĄC.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO DWÓCH FOREM O ŚREDNICY 22 CM WYSMAROWANEJ MARGARYNĄ I WYSYPANĄ BUŁKĄ TARTĄ.
PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 180 STOPNI 50 MINUT.
CIASTO PO WYCIAGNIĘCIU Z PIEKARNIKA PO 10 MINUTACH WYCIAGAMY Z FORMY.PODGRZEWAMY DŻEM I SMARUJEMY BABKI.WYKONUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ./PRZEPIS PODANY ODDZIELNIE/I POLEWAMY BABKĘ..
zY
Formularz komentarzy: