Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne kopytka
PRZEPIS: NA 3 OSOBY
Składniki:
MIESO
6 PLASTRÓW KARKÓWKI
2 CEBULE
2-3 ZĄBKI CZOSNKU
SÓL.PIEPRZ,PAPRYKA
TŁUSZCZ DO SMAżENIA
KOPYTKA
1 KG FARTOFLI
MAKA ZIEMNIACZANA
4 JAJKA
SÓL
60 DAG KISZONEJ KAPUSTY
SMALEC
1CEBULA
Sposób wykonania:
NA ROZGRZANY TŁUSZCZ DODAJEMY PŁATY KARKÓWKI,SMAŻYMY Z OBYDWU STRON AZ DO MOCNEGO ZARUMIENIENIA .
NASTĘPNIE PODLEWAMY WODĄ I DUSIMY OKOŁO GODZINY POD PRZYKRYCIEM/WODY MUSI BYĆ STOSUNKOWO DUZO BY
NIE PRZYPALIŁY SIE/ .DODAJEMY POKROJONA CEBULE W PLASTRY ORAZ CZOSNEK ORAZ PRZYPRAWY DO SMAKU
.W ZALEZNOSCI OD GUSTU MNIEJ LUB BARDZIEJ PIKANTNE..JAK KTO LUBI 🙂 ..
DUSIMY RAZEM JESZCZE OKOŁO 40 MINUT..KONTROLUJĄC WODĘ I UZUPEŁNIAJĄC W RAZIE POTRZEBY..
SPRAWDZAMY MIEKKOSC KARKÓWKI/MISI BYĆ MIEKKA/WÓWCZAS ROBIMY SOS.
DO KUBKA WLEWAMY WODY I 3 ŁYŻECZKI MAKI ,ROZRABIAMY MIKSEREM ,WLEWAMY DO SOSU I ZAGOTOWUJEMY..
DODATEK:KAPUSTA KISZONA
KAPUSTĘ WKŁADAMY DO GARNA ZALEWAMY WODĄ I NA MAŁYM OGNIU GOTUJEMY 1 H. ODCEDZAMY.NASTEPNIE KROIMY CEBULĘ W KOSTKĘ DODAJEMY DO KAPUSTY I DELIKATNIE Z 5 MINUT GOTUJEMY..NA KOŃCY DODAJEMY SMALEC NAJLEPSZY SWÓJ ZE SKWARKAMI I JESZCZE OKOŁO 5 MINIUT RAZEM PRZESMAZEMY OD CZASU DO CZASU MIESZAJAC ,BY NAM SIE NIE PRZYPALIŁO
KOPYTKA:
UGOTOWANE KARTOFLE/GOTUJE W MUNDURKACH W OSOLONEJ WODZIE/ PRZEPUSZCZAMY PRZEZ PRASKĘ NA STOLNICĘ
DZIELIMY JAK NA RYSUNKU 2/3 KARTOFLI+ 1/3 MAKI KARTOFLANEJ.ROBIMY WGNIECENIE I WBIJAMY JAJKA .
ZAGNIATAMY CIASTO PODSYPUJĄC MĄKĄ PSZENNA ,WYRABIAMY AZ CIASTO TWORZY JEDNOLITĄ PULCHNA MASĘ.
DZIELIMY NA CZEŚCI I RĘKOMA WYRABIAŁY WAŁKI ,NASTEPNIE KROIMY.
WRZUCAMY DO GORĄCEJ OSOLONEJ WODY/GARNEK MUSI BYĆ DUZY BY SWOBODNIE PŁYWAŁY /PRZYKRYWAMY PO 5 MINUTACH DELIKATNIE MIESZAMY.JAK WYPŁYNA NA WIERZ MOŻNA WYCIAGAĆ..
PROSZĘ PAMIETAC ZE CIASTO Z KOPYTEK NIE MOZE LEZEC MUSI PO ZROBIENIU ZARAZ BYĆ GOTOWANE..
ŻYCZĘ MIŁEGO GOTOWANIA.
SMACZNEGO ..
Formularz komentarzy: