Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne chrusty
Składniki:
20 dag MĄKI
3 ŻÓŁTKA
3-4 ŁYŻKI GĘSTEJ ŚMIETANY
1 PŁASKA ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYŻKA SPIRYTUSU
50 dag Smalcu lub 1 litr Oliwy
10 dag CUKRU-PUDRU DO POSYPANIA
CUKIER WANILIOWY
RĘCZNIK PAPIEROWY LUB BIBUŁA DO ODSĄCZANIA
Sposób wykonania:
MĄKĘ ZMIESZAĆ ZE ŚMIETANĄ, ZROBIĆ ZAGŁEBIENIE .DODAĆ ŻÓŁTKA ,SZCZYPTĘ SOLI ,PROSZEK.WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ RAZEM ,WYROBIĆ CIASTO NA JEDNOLITĄ MASĘ.CIASTO MA MIEĆ CIASTA KLUSKOWEGO. WAŁKOWAĆ PARTIAMI DOSYĆ CIENKO,JAK NAJMNIEJ PODSYPYWAĆ MĄKĄ. KRAJAĆ RADEŁKIEM LUB NOŻEM NA PASKI SZEROKOŚCI 3 CM DŁUGOŚCI 15 CM. KAŻDY PASEK PRZEKRAJAMY WZDŁUŻ NA DŁUGOŚCI 5-6 CM I PRZEWIJAMY. ROBIMY PRÓBĘ TEMPERATURY DO ROZGRZANEGO TŁUSZCZU WRZUCAMY KAWAŁEK CIASTA. JEZELI SZYBKO PODPŁYNIE I ZACZYNA SIE RUMIENIĆ ,MOŻNA SMAŻYĆ. CIASTO OMIEŚĆ Z MAKI PEDZELKIEM ,WKŁADAĆ DO TŁUSZCZU I SMAŻYĆ Z OBU STRON NA JASNY KOLOR PRZEWRACAJĄC SZPIKULCEM.WYJĄĆ .OSĄCZYĆ NA RĘCZNIK PRZEŁOŻYĆ NA TALERZ ,OPRÓSZYĆ CUKREM ZMIESZANYM Z WANILIĄ. UKŁADAĆ NA SZKLANYCH TALERZACH W PIRAMIDKI.
Bon appetit
Formularz komentarzy: