Zupa grzybowa na żeberkach

Opublikował/ła

w dniu

Kategoria:

zupa-grzybowa
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną zupę

Składniki:
50 g suszonych grzybów
30 -40 dag żeberek lub kości
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selery
1,3 pory
2 zabki czasku
natka pietruszki
1 kartofel
1/2 szklanki makaronu
śmietana 18 % 1,4 szklanki
ziele angielskie 5 szt
liśc laurowy 2
pieprz ziarnisty 6 szt
sól

Sposób wykonania:
Grzyby namaczamy 2-3 godziny wczesniej ..następnie w tej wodzie w raz żeberkami gotujemy około pól godziny.dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy .czosnek przeciskamy przez prackę .po 10 minutach dodajemy pokrojone kartofle..po nastepnych 10 minutach dodajemy makaron..wszystko razem gotujemy około nastepnych 10 minut..
na koniec do szklanki wlewamy śmietanę ,hartujemy gorącą zupą i wlewamy .należy pamietać by wlewać po trochę gorącego wywaru i rozmieszać/wówczas nigdy smietana sie nie zważy/..
Kroimy pietruszkę i albo na konieć dodajemy do garnka albo już na talerz przed spożyciem..
Dobra zupa wymaga dużo pracy ..wiem..
Zyczę smacznego

Formularz komentarzy:



UgotujmyCos.pl