Gołabki prawie każdy umie zrobić/oprócz mojej mamy 🙂 /..Polecam przepis do jakiego doszłam metodą prób …Jak jadałam mięso i próbowałam w różnych domach moim nie dorównywały żadne 🙂 ..Może ktoś skorzysta z mojego doświadczenia..
Składniki:
1 główka kapust -białej
1/2 kg mięsa mielonego -karkówka lub łopatka
20 dag pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
sok pomidorowy
2 łyzki smalcu
sól,pieprz papryka ostra-do smaku
Sposób wykonania:
Zaczynamy od sparzania kapusty ..usuwamy głab z kapusty nastepnie zagotowujemy wode osoloną .do wody wkładamy usuniętym głabem w dół .gotujemy do momentu aż liście z pierwszej warstwy sa miekkie ale nie rozgotowane..nastepnie wyciagamy i nożem delikatnie sciągamy kilka warstw ugotowanych .Pozostałe wkladamy z powrotem do garna i gotujemy powtarzając procedurę..
W miedzy czasie gotujemy ryż ..0,5 szklanki ryżu w 2 szklankach wody osolonej można dodać troche vegety..garnek przykrywamy recznikiem kuchennym i gotujemy na małym ogniu 15 miniut..Odstawiamy aż do wystygnięcia..
Kroimy cebulę i pieczarki w kostkę..natepnie na rozgrzany tłuszcz może być oliwa lub masło sklarowane dajemy cebulę przesmażamy do momentu aż się zeszkli,wówczas dodajemy pieczarki.przesmażamy jeszcze z 2 minuty.
Do miski wkładamy mielone mieso ,ryż oraz przesmażone pieczarki z cebulą..dodajemy sól,pieprz oraz troche paryki..wyrabiamy do stworzenia jednolitej masy..
Bierzemy pojedyńcze liscie kapusty na każdy z nich łyżka nakładamy farsz ,zawijamy.na dno garna dajemy smalec
oraz liście kapusty lekko soląc.następnie wykonane wcześniej gołąbki układamy ścieśle w garnku/ warstwowo solić/.na wierz kładziemy liście kapusty zalewamy 1/4 szklankę wody i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni na 1,5 godziny..po tym czasie dolewamy do nich pół szklanki soku pomidorowego i gotujemy od 0,5 godziny do 1 godziny ..w zależności jaka kapusta im stasza tym dłużej należy gotować..
Najkorzystniej podawać z sosem pomidorowym..
Przepis:
2 łyzki masła sklarowanego
1łyżka mąki
1 szklanka soku pomidorowego
sól.pieprz ,sól czosnkowa
Masło rozpuszczamy na patelni dodajemy mąkę i razem mieszamy ,razem przesmażamy ,dodajemy soku pomidorowego i wody do uzyskanie konsystencji sosu..Na końcu dodajemy przyprawy..
Wszystkim życze smaczego. 🙂
Formularz komentarzy: