Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszny sznycel
SKŁADNIKI:1 OSOBA
1 KOTLET CIELĘCY LUB SCHABOWY
MĄKA
2 JAJKA
BUŁKA TARTA
SÓL.PIEPRZ
OLEJ DO SMAŻENIA
PÓL CYTRYNY
ODROBINĘ SZCZYPIORU
WYKONANIE:
KOTLET ROZBIJAMY JAK NA SCHABOWE.OBSYPUJEMY SOLĄ I PIEPRZEM ODSTAWIAMY NA 15 MINUT.
ROZKŁADAMY 3 TALERZE DO PIERWSZEGO DAJEMY MĄKĘ ,ROZTRZEPANE JAJKO ORAZ BUŁKĘ TARTĄ.PO KOLEI OBTACZAMY.SMAŻYMY NA MOCNO ROZGRZANYM DOŚĆ GŁĘBOKIM TŁUSZCZU SZNYCEL Z OBYDWU STRON NA ZŁOTO RUMIANO.PRZYKRYWAMY POKRYWĄ ZMIEJSZAMY OGIEN I DUSIMY OKOŁO 5 MINUT.
PODAJEMY Z JAJKIEM SADZONYM.CWIARTKAMI CYTRYNY ,ZIEMNIAKAMI ORAZ SURÓWKĄ..
CIEKAWOSTKI:
Od przeszło 150 lat cieszy się uznaniem smakoszy na całym globie. Sznycel wiedeński to sznycel nad sznycle – wzorzec. Wszystko zaczęło się gdy feldmarszałek hrabia Joseph Radetzky, po zwycięskim powrocie z Lombardii , przywiózł z Włoch do Wiednia sznycel przygotowany na wzór włoski. Kucharze nie mieli łatwego zadania, musieli odtworzyć ulubiony smak hrabiego. Trudno było to zrobić, ponieważ brakowało im części składników – parmezanu i oliwy z oliwek. Nie załamywali jednak rąk. Obtoczyli swój sznycel w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na sklarowanym maśle. Tak oto powstał wspaniały kotlet w chrupiącej panierce. Dziś nazwa „wiedeński” jest chroniona prawem austriackim.
Przybliżoną i chyba najbardziej rozpowszechnioną formą panierowanego kotleta po wiedeńsku, jest podobny w wyglądzie kotlet robiony z wieprzowiny. Powodem zamiany mięsa jest oczywiście wysoki koszt cielęciny. Wienerschnitzel to oryginalna nazwa, natomiast kotlet wieprzowy znajdziemy w Austrii pod nazwą „Schnitzel Wiener Art”. My podajemy przepis na oryginalny sznycel, jaki możemy zjeść (nie tylko) w Wiedniu.
Formularz komentarzy: