POTRAWY OKOLICZNOŚCIOWE

Spis treści

1. Wigilia
2. Wielkanoc
3. Ostatki, zapusty
4. Środa Popielcowa
5. Święto Marcińskie
6. Domówka, imieniny, urodziny, Sylwester itp.

Wigilia

(Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne (bezmięsne) i powinno być na stole dwanaście dań.)


Wielkanoc

(W Wielkanoc spotykamy się w gronie bliskich osób. Śniadanie wielkanocne rozpoczyna się od jedzenia potraw, które były w święconce wielkanocnej (w koszyczku powinny się znaleźć: sól, jajko, chleb, wędlina, chrzan i baranek z masła). Święconka symbolizuje zdrowie, płodność, szczęście i dobrobyt.)


Ostatki, zapusty (lud. mięsopust, śląs. kozelek)

(Są to ostatnie dni karnawału zaczynające się w tłusty czwartek, a kończące się zawsze we wtorek, zwany w Polsce „śledzikiem” [w Wielkopolsce jest to tzw. „podkoziołek”].)

Środa Popielcowa (Popielec)

(W kalendarzu katolickim pierwszy dzień wielkiego postu, przypadający na 46 dni kalendarzowych przed Wielkanocą. Tego dnia obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych [od 14. roku życia] i post ścisły [między 18. a 60. rokiem życia].)

Święto Marcińskie

(Świąteczny dzień obchodów religijnych obchodzony 11 listopada.)

Domówka, imieniny, urodziny, Sylwester itp.

(czyli coś do wódeczki 🙂 – o ile ktoś jest jej zwolennikiem)


UgotujmyCos.pl