Niesamowity dżem ze śliwek z nutą cytrynową oraz kakao.Połączenie tych składników daje niesamowity efekt smakowy 🙂 ..Polecam serdecznie
Składniki:
2 kg śliwek
so z cytryny
500 g cukru trzcinowego
150 g ciemnego kakao w proszku
1 łyżka startej skórki z cytryny
Wykonanie:
Śliwki myjemy ,pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki.Zasypujemy cukrem i pozostawiamy na noc.Gotujemy na małym ogniu aż do momentu dżem stanie się gęsty, w szklance wody mieszamy kakao oraz otartą skórkę oraz sok z cytryny .Przelewamy do dżemu ,mieszamy .Przekładamy do wyparzonych słoików .Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut..
Składniki na 10 porcji
- Śliwka: 1000g / 460 kcal
- Sok z cytryny: 0.2 szklanek / 43g / 9 kcal
- Cukier brązowy: 500g / 1900 kcal
- Kakao: 150g / 342 kcal
2711 kcal łącznie
Węglowodany: 692 g
Tłuszcze: 22 g
Białko: 36 g
271 kcal / porcja
Węglowodany: 69 g
Tłuszcze: 2 g
Białko: 3 g
Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com
Źródło inspiracji przepisu: www.magiawkuchni.com
Formularz komentarzy: