Lato jak by się mogło obyć bez zupy z fasolki szparagowej ..? Jest bardzo smaczna ,a mój przepis jest sprawdzonym od lat.Mam nadzieję ,że i Wam przypadnie do gustu 🙂
Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej
2 marchwie
1 pietruszka
1/2 pora
1 średnia cebula
2-3 ziemniaki
kawałek korzenia selera
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu
sól
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
Wykonanie:
Umyte warzywa i pokrojone ,wkładamy do garnka i zalewamy wodą .Dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie ,pierz oraz sól.Na wolnym ogniu jak na rosół gotujemy warzywa aż do miękkości.Na rozgrzane masło dajemy pokrojoną drobno cebulkę.Przesmażamy aż do lekkiego zbrązowienia,dodajemy mąkę mieszamy wlewamy wywar z zupy i robimy klasyczną zasmażkę.Ta wersja jest dla wegetarian.Nie wegetarianie mogą nagotować wywar na drobiu.
Formularz komentarzy: