Wystarczy wieczorem zamarynować mięso, a następnego dnia obiad mamy gotowy w kilka chwil. I wcale nie musi to być makaron z serem, a o wiele bardziej wyszukane danie. Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe pieczone w całości są bardzo kruche i niezwykle soczyste.
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
marynata:
2 łyżki sosu soyowego
2 łyżki ketchupu łagodnego
3 rozgniecione ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzy świeżo zmielonego
2 łyżki oleju
masło klarowane lub olej do smażenia.
Wykonanie:
Z opłukanych i osuszonych polędwiczek odcinamy cienkie końcówki / nie będą nam potrzebne w tym daniu/oraz pozbawiamy błony. Mięso nacieramy marynatą/z w podanych składników dokładnie wymieszanych /, przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Polędwiczki 1 h przed pieczeniem wyciągamy z lodówki i na rozgrzanym tłuszczu opiekamy na rumiano z każdej ze stron.
Przekładamy do naczynia żaro ,a na patelnie wlewamy trochę wody /około 1/2 szklanki/ przegotowujemy.Następnie drewnianą łyżką zeskrobujemy i przelewamy do naczynia żaro .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 Stopni C .opiekamy z każdej ze stron 10 minut .Przykrywamy i pieczemy następne 10 minut.
Formularz komentarzy: