Składniki:
2 KOSTKI MASŁA
1 SZKLANKA CUKRU
3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
5 JAJEK
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
1 SMIETANA 18 %
3-4 JABŁKA
Sposób wykonania:
MASŁO 1,5 KOSTKI UCIERAMY Z CUKREM NA JEDNOLITĄ MASĘ AŻ ZACZNIE STRZELAĆ 🙂 ..ODDZIELAMY ŻÓŁTKA OD BIAŁEK.
DODAJEMY ŻÓŁTKA DO MASŁA .UCIERAMY.
DODAJEMY PO TROCHĘ PRZESIANĄ PRZEZ SITO MĄKĘ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA ORAZ PO ŁYŻCE ŚMIETANY .
DO MOMENTU AŻ DODAMY CAŁĄ MĄKĘ I ŚMIETANĘ.UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK Z ODROBINĄ SOLI NA SZTYWNO I DODAJEMY DELIKATNIE MIESZAJĄC.
WYLEWAMY DO FORMY 40X30 CM .NA WIERZCH UKŁADAMY OBRANE I POKROJONE W GRUBSZE PLASTRY JABŁKA.
POSYPUJEMY OKRUCHAMI.PRZEPIS PODANY ODDZIELNIE.WKLADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO NA 170 STOPNI NA 50 MINUT.PIECZENIE Z GORY I Z DOŁU.NIE STOSOWAĆ TERMOOBIEGU.
PO UPIECZENIU POLEWAMY LUKREM LUB POSYPUJEMY CUKREM PUDREM..
ZAMIAST JABŁEK MOŻNA UŻYĆ RABARBARU,ŚLIE
Formularz komentarzy: