W moim domu chętnie zjadana jest wołowina w różnej postaci..Zrobiłam na sposób cygański ..Wyszła bardzo krucha .lekko pikantna po prostu delikatesy 🙂 .Polecam serdecznie..
Składniki:
1 kotlet wołowy z rostbefu
1 duże czerwone papryki /u mnie podłużna/
3 ogórki kiszone takie mało solne dodałam
3 średnich cebule
2-3 ząbki czosnku
sól
pierz
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia
Sos:/sosu wystarczy na 4 kotlety/
1 szklanka bulionu ewentualnie wody
2 łyżki pikantnego ketchupu
2-3 łyżki słodkiej papryki
szczypta papryki ostrej/w zależności jak ostre potrawy ktoś lubi/
1/4 łyżeczki imbiru
1 puszka pomidorów w całości
1 łyżka ostrej musztardy u mnie sarepska
sól
pieprz
Wykonanie:
Umyte i obsuszone mięso solimy.pieprzymy.nacieramy czosnkiem..obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor.Zdejmujemy z palnika .wołowinę przekładamy do naczynia żaro.a na wytworzonym tłuszcz przesmażamy cebulę z pokrojonym czosnkiem.Przesmażamy ,mieszając około dwóch minut.Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz ogórki przesmażając chwilę..Do miski wlewamy rozdrobnione pomidory najlepiej ręką lub tłuczkiem do ziemniaków dodajemy ,musztardę, ketchup,papryki słodką oraz ostrą,imbir .Wszystko solimy i pieprzymy do smaku .Wlewamy na przesmażone wcześniej produkty ,zalewamy wywarem..Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 h. Następnie
dolewamy ewentualnie trochę bulionu i pozostawiamy na około 40-50 minut .
Formularz komentarzy: