Uwielbiam surówki z selera..a z jabłkiem i orzechami to uczta dla podniebienia a poza tym samo zdrowie..
Składniki:
1 seler /średniej wielkości/
2 jabłka
garść obranych potłuczonych orzechów
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny + skórka otarta
1 łyżka cukru/w sumie według uznania ..na ile kto lubi słodkie/
sól.pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Seler i jabłko ścieramy na jarzynowej tarce..śmietanę ubijamy dodajemy sok z cytryny skórkę otartą .sól.pieprz oraz cukier .delikatnie mieszamy szpatułką ..przelewamy do startych warzyw..mieszając delikatnie..posypujemy prażonymi orzechami..
Surówka nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs..
Jeżeli ktoś dba o linię zamiast kremówki można użyć jogurt grecki..
Formularz komentarzy: