Mój mąż uwielbia boczek..Postanowiłam zrobić tym razem nieco inaczej..tzn.najpierw gotowany a później smażony..Część wykorzystałam na obiad a część mąż będzie miał do chleba do pracy..
Składniki:
1,5-2 kg kawałek boczku
10 ziaren ziela angielskiego
10-13 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
3 łyżki soli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka lubczyku
Dodatkowo:
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
1 łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
Boczek bez skóry..myjemy i zalewamy wodą dodajemy składniki w.w.Gotujemy na wolnym ogniu 1 godzinę..pozostawiamy w wodzie do przestudzenia ale nie do wystudzenia..smarujemy z obu stron musztardą .i sosem sojowym oraz czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz..wklepujemy w mięso..wstawiamy w naczyniu żaro o piekarnika nagrzanego do 180 stopni..Od czasu do czasu podlewając wywarem z gotowania..na około 50 minut..
Formularz komentarzy: