Polecam babkę pomarańczową jest pyszna a skórka powoduję.ze jest niepowtarzalna w smaku..
Składniki:
4 duże jaja
1 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
20 dag stopionego masła
starta skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie
Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło, sok i skórkę z pomarańczy . Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w 170 stopni ok. 45 minut.do suchości patyka
Po upieczeniu posypać pudrem lub polukrować lukrem:
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z pomarańczy. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta.
Smacznego..
Formularz komentarzy: