Polecam przepis na pierogi mięsne z mięsa gotowanego z rosołu ..
Składniki na rosół:
Około kilograma mięsa wołowego u mnie nie bardzo tłustego
ćwiartka z kurczaka
3-4 marchewki,
2 pietruszki,
średni seler,
1 cebule zrumienioną
duży por
2 ząbki czosnku,
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kuleczkach, lubczyk,
na koniec natka pietruszki do posypania rosołu
dodatkowo do farszu:
2 cebule zrumienione na maśle z olejem
dużo pieprzu
czosnek granulowany, majeranek, kminek mielony,
sól do smaku
Wykonanie
Z podanych wyżej produktów gotujemy klasyczny rosół..miękkie przestudzone mięso przekręcamy przez maszynkę .na końcu przekręcamy 2 marchwie i 1 pietruszkę i pół selera..Cebulę przesmażamy na złoty kolor i wraz z tłuszczem wlewamy do zmielonego mięsa..Farsz wyrabiamy dodając nieco rosołu by nie był suchy .doprawiamy do smaku przyprawami oraz solą..Tak zrobionym farszem nadziewamy ciasto ..gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Wyciągamy łyżką cedzakową..Polewamy przesmażoną na tłuszczu /u mnie na smalcu domowej roboty/ cebulką..
Smacznego
Formularz komentarzy: