Przeglądając ostatnio internet natrafiłam na przepis kurczaka w panierce jak w KFC..Postanowiłam zrobić w ten sposób ale nie kurczaka a filety z dorsza..Zapewniam wyszły przepyszne…Można podać jako danie główne lub na imprezę z sosem czosnkowym..
Składniki:na 1 osobę
3 kawałki dorsza filetowanego
7-8 krakersów
3 łyżki jogurtu naturalnego
olej do smażenia.
1 łyżeczka soku z cytryny
marynata:
1 łyżka oleju
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
sól.pieprz
oczywiście można dodać ulubione zioła.ja lubię ten skład marynaty..ale to zależy od indywidualnych upodobań smakowych
Wykonanie:
Po umyciu dorsza skrapiamy sokiem z cytryny .wkładamy do marynaty.wykonanej z wyżej podanych składników tzn..w kubku dokładnie wymieszaną mątewką ..odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki…
Rozgniatamy krakersy ..na jeden talerzyk dajemy jogurt a na drugi pokruszone krakersy..
Filety maczamy w jogurcie a następnie w krakersach..smażymy na złoty kolor z obu stron..
Podajemy z ryżem lub frytkami z ulubioną surówką..u mnie z sosem czosnkowym 🙂
Smacznego ..
Formularz komentarzy: