Polecam przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem..Ciasto łatwe w wykonaniu ..U mnie w domu chetnie zjadane przez moich panów 🙂 ..Ciasto z jabłkami często gości na moim stole w różnej formie..Jest to nasz rodzimy owoc ..nie dośc ze jest smaczny to także zdrowy ..Odpowiedni na nasz klimat..Serdecznie polecam ..
Produkty:
biszkopt:należy upiec dwa oddzielne biszkopty..na blaszce o wymiarach 35×25 cm
I.
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyzki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
II.
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżek mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju..
Białka oddzielamy od żółtek..Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy po jednym żółtku oraz trochę cukru.aż do wyczerpania..mąki wraz z proszkiem do pieczenia razem mieszamy..wsypujemy do ubitych białek delikatnie mieszamy szpatułka plastikową ..na koniec dodajemy olej razem mieszamy ..wylewamy na blachę wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniu przez 15 minut..
Jabłka:
2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
2 kg jabłek obieramy i kroimy..do dużego garnka wkładamy jabłka wlewamy niewielką wody i gotujemy do miękkości..na koniec wsypujemy galaretkę ..mieszamy razem odstawiamy do wystudzenia ..Do jabłek można dodać ewentualnie cynamon..
Na grubszy biszkopt kładziemy ugotowane jabłka..przykrywamy drugim biszkoptem..
Krem:
Składniki:
500 ml śmietana 30 %- kremówka
1 serek mascarpone
4 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
10 dag wiórek kokosowych
1 łyżeczka soku z cytryny/opcjonalnie/
Wykonanie:
żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody..pozostawiamy do schłodzenia..Smietanę ubijamy na sztywno.dodajemy serek mascarpone .cukier dalej mieszając..następnie dodajemy po trochę żelatyny..na koniec wiórki kokosowe oraz ewentualnie sok z cytryny.mieszamy plastikową szpatułką..
Gotowym kramem smarujemy drugi biszkopt..polewamy polewą lub posypujemy kakao..
Ciasto .które z powodzeniem można podać na imprezie jak i na święta..
Polecam 🙂
Formularz komentarzy: