pączki z lukrem i bez

Opublikował/ła

w dniu

Kategoria:

fotki 024
fotki 026
Ze względu na zbliżający sie tłusty czwartek polecam przepis na pączki..

Produkty:
4 szklanki mąki
4 żółtek + jedno jajko
30 g masła
30 g drożdży
1 szklanka letniego mleka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki spirytusu
skórka pomarańczowa
25 dag cukru pudru
1-1 1/2 kg smalcu ewentualnie może być olej
40 dag marmulady najsmaczniejsze z róży ale można zastapić innymi

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać do miski metalowej .Tłuszcz w miedzy czasie stopić na małym ogniu w rondlu..
Zrobić rozczyn z roztartych drożdży z jedną łyżeczką cukru + 20 dag mąki i podgrzanym mlekiem./rozczyn powinien mieć gęstość śmietany/. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia..Utrzeć jajko i żółtka z cukrem,wlać do mąki dodać wyrośnięty rozczyn . reszte podgrzanego mleka,jogurt oraz szczyptę soli oraz spirytus.
Wyrobić ciasto aż będzie gładkie,lśniące i będzie odstawać od reki a na powierzchni będą pokazywać sie pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochę tłuszcz wyrabiać ciasto aż do wchłonięcia całego tłuszczu./ja pozostawiam trochę mąki i na koniec ja dodaje by tłuszcz łatwiej się wchłonął.przesypać mąka odstawić do wyrośniecia /ja odstawiam na 1 h/

fotki 020

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na desce i wykrawam kółka szklanka a w środek łyżeczką nakładam
konfiturę.

fotki 022

Zlepić dokładnie ,formować kulki kłaśc zlepieniem na spód na posypaną mąką deska., przykryć ścierka .pozostawić do wyrośnięcia..Rozgrzać tłuszcz .Sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany wrzucić kawałek ciasta,gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz sie zarumieni można smażyć. Gdy pączki zarumienią sie z jednej strony nalezy obrócić je. wykładamy na reczniki papierowe staranie odsączając.Gdy będą wszystkie gotowe.wykonujemy polewę.
najprostsza jaka może być.kubek cukru pudru ,kilka kropel cytryny i goraca woda. wodę nalezy dolewać bardzo ostrożnie małymi kroplami osiągając odpowiednia konsystencję. nastepnie polewamy nimi pączki i obsypujemy skórkami z pomarańczy..
Jak ktoś chce prostszy wariant mozna po prostu oprószyć cukrem pudrem..
Smacznego !

Formularz komentarzy:



UgotujmyCos.pl