Polecam przepis na surówkę z kapusty włoskiej i pora..
Produkty:
1/2 główki kapusty włoskiej
1 por
2 średnie marchewki
3 ogórki konserwowe
2 ząbki czosnku
olej
sok z cytryny lub ocet winny
cukier
sól
pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy a następnie drobno szatkujemy, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut – następnie odciskamy sok…
Por oczyszczamy i cienko kroimy, marchewkę obieramy, myjemy i wraz z ogórkami ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajemy czosnek przeciśnięty przez wyciskacz… Wszystkie warzywa mieszamy…
Robimy sos: 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i razem wszystko mieszamy.
Polewamy warzywa i mieszamy, na koniec można dodać natkę pietruszki.
Formularz komentarzy: