Dla wegetarian jak ja polecam barszcz ukraiński wegetariański 🙂 . W sumie róznica jest tylko ta że nie nagotowuje na niczym
Produkty:
– 2 marchwie
– kawałek selera
– pół cebuli
– połowa pora
– kawałek białej kapusty
– ząbek, dwa czosnku
– 4 ziemniaki
– łyżka koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów bez skórki
– pół szklanki kwaśnej śmietany 18% – łyżka mąki
– sól ( ok. łyżeczki ), pieprz ( można dodać na talerzu) – 3-4 kulki ziela angielskiego – 2 liście laurowe – zielona pietruszka do posypania
Wykonanie:
Fasolkę namaczamy na noc lub zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny do napęcznienia. Gotujemy fasolę z zielem angielskim,pieprzem ziarnistym ,liściem laurowym i solą do miękkości w tej samej wodzie. .Dodaj pokrojone w kostkę lub słupki warzywa (oprócz buraków) . Buraki pieczemy każdy osobno w aluminiowej folii w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. przez godzinę. Jeśli są duże – przekroimy każdy na pół. Po upieczeniu ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie słupki. . Dodajemy do fasoli wraz z koncentratem pomidorowym lub pogniecione widelcem na kawałki pomidory z puszki. Śmietanę mieszamy z mąką/niekoniecznie /, dodajemy łyżkę wywaru. Zmniejszamy gaz i wlewamy zahartowaną śmietanę. Sprawdzamy czy zupa jest wystarczająco kwaśna, jeśli mało, dodajemy soku z cytryny. Nie doprowadzaj do wrzenia, ponieważ buraki stracą kolor.
Życzę smacznego
Formularz komentarzy: