Przedstawiam Wam efektowny przepis
Produkty:
2 biszkopty
9 jajek/5 + 4/
7 łyżek /4+ 3/mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej/po jednej na biszkopt
9 łyżek cukru/5+4/
2 łyżeczki proszku do pieczenia/po łyżeczce na każdy biszkopt
2 łyżki oliwy
masa kremowa:
1 kostka 250 g masła
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
masa jabłkowa:
2 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
+polewa czekoladowa
+zaparzona mocna herbata do nasączania..
Wykonanie:
BISZKOPT:
1 biszkopt z 5 jaj + 5 łyżek cukru+ 4 łyżek mąki pszennej+ 1 łyżkę mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + łyżka oleju..
Jajka rozdzielamy: z białek ubijamy sztywną pianę dodajemy po jednym żółtku oraz trochę cukru
.wsypujemy połaczone mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką/nie mikserem../na końcu dodajemy olej ,łaczymy składniki .wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia..
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15 minut..
Pamiętać należy ,że biszkopt nie może leżeć wiec piekarnik należy nagrzać wcześniej.
Następnie pieczemy drugi raz biszkopt o mniej o jedną porcję..
MASA JABŁKOWA:
Jabłka kroimy,wkładamy do garnka ,wlewamy nieco wody.i dusimy aż zmiękną..Na koniec wsypujemy galaretkę i łączymy z jabłkami..
KREM:
Budyń gotujemy ,wystudzamy..do utartego masła dodajemy budyń..
..
Spodni biszkopt nasądzamy herbatą..na to dajemy masę z jabłek,następnie krem z budyniem.przykrywamy mniejszym biszkoptem..Polewamy polewą czekoladową.Posypujemy dowolnie ,ja lubie wiórkami..ale to indywidualna sprawa 🙂 ..
Wbrew pozorom placek nie jest ani trudny do wykonania,ani zbyt czasochłonny..
Formularz komentarzy: