Przedstawiam Wam przepis na pyszną potrawę
Zbliża się okres ,że ta zupa często gości na naszych stołach..
Produkty:
1 pęczek szczawiu
2 marchewki
1 pietruszka
1 pora
garść natki pietruszki
1 woreczek ryżu
4 jajka ugotowane na twardo
1/3 smietany
2 łyzki mąki
3 liście laurowe
6 ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
2 łyżki vegety
sól.
Wykonanie:
Obrane warzywa wkładamy do garnka 24 cm zalewamy do pół wodą dodajemy vegetę,ziele angielskie,liść laurowy sól gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.Osobno gotujemy ryż w osolonej wodzie z łyżeczką wegety..do wywaru dodajemy opłukany i pokrojony szczaw gotujemy razem z wywarem 5 minut.śmietanę rozrabiamy z mąką najlepiej mikserem hartujmy ciepła zupą wlewamy do wywaru.dodajemy ryż .mieszamy nalewamy na talerz .dajemy pokrojone w ćwiartki jajko oraz posypujemy pokrojoną pietruszką..
Można nagotować na drobiu..wersja dla „mięsożerców ” 🙂
Życzę smacznego
Formularz komentarzy: