Przedstawiam Wam ciekawy przepis na pyszną potrawę
Produkty:
500G MĄKI
1 KOSTKA MASŁA
4 ŁYZKI CUKRU
2 JAJKA+ 2 ŻÓŁTKA
SKÓRKA OTARTA Z JEDNEJ CYTRYNY/NIEKONIECZNIE JA PO PROSTU LUBIĘ 🙂 /
50 G DROŻDŻY
1/2 SZKLANKI MLEKA
SZCZYPTA SOLI
WYKONANIE:
DROŻDŻE ROZRABIAMY Z POŁOWĄ MLEKA 1 ŁYŻKĄ CUKRU DODAJEMY MĄKI NA TYLE BY POWSTAŁA KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY..ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA..MĄKĘ PRZESIEWAMY DO MISKI.DAJEMY SZCZYPTĘ SOLI ROZBEŁTANE JAJKA,ORAZ MASŁO PRZETOPIONE Z POZOSTAŁYM CUKREM I PRZESTUDZONE .WYRABIAMY CIASTO AŻ BĘDZIE JĘDRNE I SPRĘŻYSTE DODAJEMY OTARTĄ SKÓRKĘ Z CYTRYNY.TWORZYMY KULE I WKŁADAMY DO WODY BY BYŁO CAŁKOWICIE ZANURZONE ..JAK WYPŁYNIE ..WYCIĄGAMY I PONOWNIE WYRABIAMY..DZIELIBY NA 4 CZĘŚCI I Z KAŻDEJ Z NICH ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO W OKRĄG ..KTÓRY KROIMY NOŻEM NA 6 KAWAŁKÓW ..NA KAŻDY KAWAŁEK NAKŁADAMY ULUBIONY DŻEM ,JABŁKO,LUB UGOTOWANY WCZEŚNIEJ BUDYŃ I KLEKS DŻEMU..ZAWIJAMY I NA BLACHĘ WYSYPANĄ MĄKĄ WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 175 STOPNI NA OKOŁO 15-20 MINUT..MUSZĄ BYĆ RUMIANE ALE NIE SPALONE :)..
PO WYCIĄGNIĘCIU POSYPUJEMY CUKREM PUDREM..
ŻYCZĘ SMACZNEGO 🙂
Formularz komentarzy: