Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę
Składniki
4l. wody
2-3 liść laurowy
2-3 ziela angielskiego
2 średniej marchewki
1 średnia cebula
1 pora ( biała część )
3 łyżki mąki pszennej
200g.ryż biały ( 2 woreczki/
100g. masła
200g. śmietany 18%
200g. koncentratu pomidorowego (dobrej jakości )
1/2 pęczka koperku
sól,pieprz,wegeta do smaku
Wykonanie:
Obrane warzywa i pokrojone i opłukane wkładamy do garnka zalewamy wodą.dodajemy ziele angielskie ,liśc laurowy ,sól ,pieprz ,wegetę i gotujemy na małym ogniu..Osobno w międzyczasie gotujemy ryż .Cebulę kroimy w drobną kostkę,przesmażamy na maśle,dodajemy mąkę i zalewamy rozprowadzonym w wodzie koncentratem..następnie dodajemy trochę wywaru i przegotowujemy by miało konsystencje zasmażki..wlewamy do wywaru.wlewamy śmietanę zahartowaną gorącym wywarem.wrzucamy ryż i razem mieszamy..na końcu dodajemy pokrojony koperek..
Można nagotować na kościach..ta wersja to dla wegetarian ..
Zyczę smacznego..
Formularz komentarzy: