Przedstawiam Wam efektowny przepis
SPÓD:
• 180 g mąki
• 2 łyżki cukru pudru
• mała szczypta soli
• 100 g masła, zimnego
• 2 żółtka
• 2 łyżki zimnej wody
Beza:
2 białka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski masło pokrojone w kostkę sól,cukier puder ,zimną wodę zagniatamy ciasto ,wyrabiamy aż będzie jednolitą ,gładką masą..Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 h.
W między czasie wykonujemy lemon curd /przepis podany oddzielnie/.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę 25x 15 cm /wyłożonej papierem do pieczenia/.zarówno dół jak i boki..
na ciasto wykładamy lemon curd .Białka ubijamy z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru.dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy..na lemon curd wykładamy białko łyżką lub workiem do kremu..
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut..
po wyjęciu polać polewą czekoladową..
Formularz komentarzy: