Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszne kotlety
Składniki:
5-6 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI KARTOFLI
3-4 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
3 JAJKA
1/2 KG PIECZAREK LUB MROŻONE GRZYBY LEŚNE
1 CEBULA
5 -10 G SUSZONYCH GRZYBÓW
ŚMIETANA
TŁUSZCZ OLEJ LUB MASŁO SKLAROWANE
SÓL ,PIEPRZ
3 BURAKI
1,3 PORA
1,2 SOKU Z CYTRYNY
1 ŁYŻECZKA CUKRU
BURAKI-DODATEK
Sposób wykonania:
GOTUJEMY BURAKI NAJLEPIEJ W SZYBKOWARZE DO MIĘKKOSCI.PO PRZESTUDZENIU I OBRANIU TRZEMY NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH.PORĘ KROIMY W KOSTKĘ DADAJEMY CYTRYNĘ SÓL PIEPRZ ORAZ CUKIER .RAZEM MIESZAMY
SOS GRZYBOWY
CEBULE I GRZYBY POKROIĆ W PLASTRY..NA GORACY TŁUSZCZ DAJEMY CEBULE PO 2 MINUTACH GRZYBY..GOTUJEMY OKOŁO 5 MINUT NA MAŁYM OGNIU .PO TYM CZASIE WLEWAMY WYWAR Z SUSZONYCH GRZYBÓW BY POWSTAŁA OCZEKIWANA ILOŚĆ SOSU..
SOLIMY ,PIEPRZYMY A NA KONCU DODAJEMY 3 ŁYZKI ŚMIETANY ZAHARTOWANEJ GORACYM WYWAREM
KOTLETY ZIEMNIACZANE
DO UGOTOWANYCH KARTOFLI/MOGA BYC DZIEN WCZEŚNIEJ ALE PRZEPUSZCZONE PRZEZ PRASKĘ/DODAJEMY JAJKA ORAZ 4 ŁYŻKI MĄKI.SOL ,PIEPRZ RAZEM WYRABIAMY MASĘ,TWORZYMY PORCJE/WIELKOŚCI KOTLETU/ I WYRABIAMY NA REKU OBTACZAMY W BUŁCE TARTEJ I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON.
DANIE SZYBKIE I BARDZO SMACZNE
Formularz komentarzy: