Dzisiaj mam dla Was przepis na leczo wegetariańskie, czyli leczo z warzyw bez mięsnych dodatków. To wersja leczo jarskiego i wyjątkowo pyszna. Pyszna, zdrowa, kolorowa, do podania z chlebem pieczonym, z ziemniakami z makaronem /to preferencje mojego męża i syna / albo z kaszą jaglaną/ mój faworyt 🙂 /
Produkty:
2 cukinie średniej wielkości
4 pomidory
1 puszka całych pomidorów
3-4 cebule
5 ząbków czosnku
2 papryki czerwone u mnie jedna słodka i podłużna
olej + 1/3 kostki masła do smażenia
2 łyżki słodkiej papryki
4 gałązki tymianku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/4 łyżeczki startego imbiru lub proszku
pieprz,sól
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu /olej+ masło/aż do zeszklenia się..Dodajemy pokrojoną cukinie w kostkę/ze skórą/, papryki pokrojone w paski oraz czosnek.solimy i przesmażamy około 5 minut. Dodajemy sparzone obrane ze skórki i pokrojone pomidory i puszkę z rozdrobnionymi pomidorami..solimy pieprzymy oraz dodajemy przyprawy / ściągając z ognia…Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut..Próbujemy jeżeli jest mało pikantne doprawiamy ewentualnie ostrą papryką lub pieprzem cayenne .