Ogórki konserwowe sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska. Przepis na ogórki konserwowe, który zamieszczam poniżej, stosuje od lat. Jest bardzo prosty a ogórki są twarde i smaczne.
Składniki:
4 kg ogórków średnich i małych
zalewa:
4 l wody
0,5 litra octu 10 %
1 szklanka cukru
0,5 szklanki grubej soli
Wykonanie:
Do garna dajemy wszystkie składniki i przegotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do umytych dokładnie słoików wkładamy ciasno ogórki. Wsypujemy mieszankę do ogórków konserwowych ,opakowanie 40 g wystarcza na 5 słoików 0,9 l.Można także dodać osobno skład tzn. Koper, chrzan, gorczyca biała, pieprz czarny, ziele angielskie, czosnek suszony, marchew, liść laurowy. Wlewamy zalewę .zakręcamy słoiki nakrętkami i gotujemy od momentu zagotowanie 15 minut.pozostawiamy w garnku do ostudzenia ..